вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Північний вітер

      Привіт!
  Сьогодні я з маленькою вишивкою під назвою "Північний вітер". Чомусь ця невигадлива робота захопила мене своєю простотою. Дуже сподобалась і ось вона вже готова. 
 
  Дизайн "Little House Needleworks". Вишивала на домотканому полотні сіро-блакитного кольору, нитки ДМС. Щодо оформлення, ще у роздумах - можливо це буде багет у вінтажному стилі, або ж щось прикладне.
       І ще трохи про саму героїню роботи - малинівку.


     Малинівка (зарянка) – найчисленніша пташка з сімейства дроздових. Це великооке, цікава істота з рудуватою грудкою напевно зустрічалося вам у лісах, парках і садах, де вона селиться з початку квітня. А вже її схожі на дзвіночки трелі неможливо забути, навіть почувши лише одного разу.

     Чудесний соліст в лісовому багатоголосся
     Птах-вільшанка вважається в народі близьким родичем солов’я, завдяки своїй дивній, схожою на срібний дзвіночок, пісні. З цих дзвінких переливчастих співів починається ранній ранок і ними на заході завершується довгий, наповнений клопотами день. Тому й назвали чудову пташку зарянка.
   Але іноді її тендітні співи чутно і в прозорих літніх сутінках, тоді вони здаються особливо чарівними.
     Малинівка – птах перелітний
     У березні – квітні, як тільки з’являються проталінкі, разом з весняними струмками починає дзвеніти і пісня зарянки. Це означає, прилетів самець, щоб відшукати місце для гніздування: в густих кущах, під корінням дерев, а іноді й у дуплах. Дбайливий голова сімейства оберігає свою територію, оповіщаючи співом, що ділянка зайнята, а якщо потрібно, то застосовує силу. Пізніше на відвойоване місце прилітає самочка і починається будівництво гнізда.
     Як будується гніздо
Малинівка – птах, яка не боїться близькості людських жител. Тому в травні її акуратні, схожі на маленькі плетені кошички, гнізда з п’ятьма-шістьма ніжно-рожевими, в бурих цяточках яєчками можна виявити і в густих кущах малини у власному саду. Головне – не чіпати їх, щоб не злякати старанних батьків, по черзі висиджують майбутнє потомство.
     Поява потомства
     Через два тижні в кладці з’являться крихітні голі пташенята, які через лише 14 днів, ще навіть не навчившись літати, покинуть гніздо. Малюки будуть стрибати в траві, завмираючи й нахохліваясь при небезпеці, про яку їх попередять батьки, пильно охороняють свій виводок і продовжують його підгодовувати.
    Але вільшанка – птах, що робить дві кладки за сезон, і тому, як тільки грудка підросли пташенят стане яскравою, вхід на батьківську територію буде їм замовлений. Для самця зарянки помаранчева грудка – це знак суперника.
     Як містити вільшанку в неволі
     Не дарма цю дивовижну невсипущу так люблять тримати в будинку. Вже на другий день після упіймання зарянка починає співати. Це досить невибаглива пташка. Але до основних рис її характеру можна зарахувати нелагідність і войовничість. Тому містити вільшанку в загальному коші з іншими птахами не варто. Зате на самоті, як і більшість співочих птахів, зарянка буде круглий рік тішити вас своїми чудовими трелями.
     Не забувайте і те, що вільшанка – птах, яка дуже любить купатися. Тому, не рідше ніж два рази на день міняйте їй воду. Годуєте вихованців комахами і спеціальними сумішами з насіння і зерен.
Домашніх пташок варто балувати і ягодами (найкраще бузиною).
     Слід сказати, що звикає до годування її людиною і дуже швидко і охоче бере корм з рук.

2 коментарі: